Paardenmelk voor extra PK´s

Het is nauwelijks denkbaar maar ooit erkende het ministerie van Volksgezondheid dat wij over een zeer effectief immuunsysteem beschikken. En dat 70% van alle aandoeningen veroorzaakt wordt door een niet goed werkende darmflora.

Wat blijkt, is al die tijd de oplossing daarvoor in de dichtstbijzijnde wei te galopperen. Namelijk: paardenmelk!

“Paardenmelk ligt het dichtst bij moedermelk”, weet Dina.  Het is verrassend lekker doordat het zoet is en waterig van smaak. De meeste overtuigde paardenmelkdrinkers drinken het echter niet voor de lekker maar vooral omdat het zo gezond is.“deze melk heeft een fantastische meerwaarde voor de mens. Zoals gezegd, fysieke gezondheid begint in de darmen. Paardenmelk stimuleert de goede bacteriën in de darmflora en bevordert de stofwisseling. Dat is wetenschappelijk onderzocht, en bewezen feitje.” 

Wanneer het dus  gaat om gezondheid bevorderende effecten, dan is dit een “paardenmiddel”

In Nederland zijn maar weinigen er echt mee bekend, maar voedzame en gezonde paardenmelk wordt al eeuwen gedronken. Vooral in Rusland en Centraal Azië. Tot op de dag van vandaag wordt het daar gedronken om fit en gezond te blijven.

Om maar weer eens een oude Griekse wijsgeer van stal te halen: Herodotus zei er dit over: Nutrit, robetat, alretat. De eeuwenoude voorloper van Al het goeie komt van Melkunie koeien. Echter dat is gedateerd, maar Zij voedt, versterkt en geeft nieuwe energie is een klassiekertje, en die noemt man en paard wanneer het om de gezondheid gaat.

 

Dat paardenmelk de darmflora versterkt, zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Een overvloed daaraan gaat namelijk ten koste van de hoeveelheid noodzakelijke vitaminen, mineralen en aminozuren die nodig zijn voor ons immuunsysteem.

Samenstelling

De samenstelling van paardenmelk lijkt heel erg op die van menselijke moedermelk. Van alle melksoorten (en zoogdieren) die we kennen benadert paardenmelk, mensenmelk qua samenstelling het meest.

Door het hoge lactose gehalte is het wat zoetiger en geeft paardenmelk een flinke dosis extra energie. (Uitzonderingen daarop zijn mensen met een lactose intolerantie)

Paardenmelk bevat veel ijzer, vitamine A, B ,B2, B6, B12 C en E.

C voor weestand en ijzer voor vitaliteit. Paardenmelk is niet zo vet en smaakt daardoor waterig, maar bevat wel veel lysozym, ook al een weerstand verhoger. De eiwitten in de melk bestaan voor een flink deel uit de afweerstoffen albumine en globuline. Wat ook al weer weerstand verhogers zijn.

De samenstelling van de melk is wetenschappelijk onderzocht door de Universiteiten van Wageningen en van Jena in Duitsland. Uit die onderzoeken kwam unaniem naar voren dat paardenmelk bijzonder gezondheid bevorderend is omdat de ingrediënten elkaar optimaal versterken. Met een positief effect op het menselijk lichaam als resultaat.

 

 

Doordat paardenmelk helpt bij het herstel van de darmflora en vooral bij darm – en huidaandoeningen als onregelmatige stoelgang, obstipatie, ziekte van Crohn, eczeem en psoriasis, ervaren gebruikers van dit helende goedje, die te lijden hebben onder een van hiervoor genoemde klachten de positieve, herstellende effecten op hun algemene gesteldheid.

Paardenmelkconsumptie  bij eczeem, ziekte van Crohn of darmontsteking leiden tot een aanzienlijke vermindering van de eczeemklachten doordat het aantal L-bifidus-bacteriën in de darm in hoge dosis toe namen. Paardenmelk heeft dus een prebiotische werking

Het in paardenmelk aanwezige immuno globuline helpt tegen een spastische darm of ziekte van Crohn, glutamine bij diabetes en omega-3 en – 6 tegen verzuring en hart en vaatziekten.

Zo komt ook uit de onderzoeken naar voren dat paardenmelk de vitaliteit van de nieren en lever ondersteunt, het bloed zuivert, goed is voor hart en bloedvaten en helpt tegen een hoge bloeddruk en om gewrichten te versoepelen. Ouderdom en overgangsverschijnselen wordt de sporen gegeven. En zo gaat de lijst met gunstige gevolgen door het drinken van paardenmelk nog eventjes door. Bijvoorbeeld dat paardenmelk los van lactose intolerantie een goed alternatief is gebleken voor mensen met een koemelk allergie.

 

3 gedachten over “Paardenmelk voor extra PK´s”

  1. Interessant; heb ik nooit eerder over gelezen terwijl ik door mijn zeer problematische darmstelsel veel heb gelezen. Heb het als vers product ook nooit gezien. Heb al opgepikt dat poeder supplementen worden aangeboden en vraag mij af of deze als alternatief voor verse melk zijn te overwegen.

    1. Beste Paulus,
      Gelukkig kent ons land vele paardenmelkerijen, die met leifde en zorg voor hun paarden en hun producten daar uiteraard veel van afweten en daar goede adviezen in kunnen geven. Zo het je bijv. het Groeske, ´t Kattenheye in Laarne, De Edelweiss en Sand (heeft zeer veel paardenmelk producten) er is er ongetwijfeld eentje ook bij jou in de buurt. Het informeren waard. Ik zelf zou het liefst voor vers gaan, maar dat is misschien niet altijd direct voor handen en dan zijn bijvoorbeeld caspsules of andere supplementen een uitkomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *